Vær smart med din trening: bruk SMART-modellen!

Å ha et klart treningsmål er en fantastisk måte å drive deg mot suksess på, men ikke alle mål er like. Enten du vil gå ned i vekt, forbedre treningsnivået ditt, eller få strammere kropp, kan SMART-modellen hjelpe deg med å oppnå det du ønsker.

SMART står for Spesifikt, Målbart, Attraktivt, Realistisk og Tidsbestemt. SMART-modellen kan bidra til å holde deg på sporet og minne deg på dine prioriteringer, slik at du kan følge opp hver trening du har planlagt.

Så når du skal planlegge ditt treningsprosjekt, ta hensyn til disse fem elementene. På den måten får treningen mer substans, og sjansen for å oppnå faktisk fremgang øker. La oss se nærmere på dem.

1. Spesifikt

Du trenger noe som ikke er for flytende eller generelt. Et dårlig mål ville være for eksempel «å se bedre ut».  Et spesifikt mål ville være «å gå ned i vekt». Du vil få dette målet til å bli enda mer spesifikt ved å bruke de andre elementene som står nedenfor.

2. Målbart

Her bestemmer du nøyaktig hvordan du skal måle målet ditt. Hvis du har et dårlig mål («å se bedre ut»), blir det vanskelig å måle det fordi det ikke er kvantifiserbart. Men «å gå ned 8 kg» er et riktig mål fordi det er målbart.  Du kan måle fremgangen din og det er både nyttig og motiverende. Målet ditt kan være å klare 1 pull-up, løpe 10 km på under 60 minutter, eller gå på treningssenteret 4 dager i uken. Uansett hva det er bør du ha en klar måte (helst tall) å vite når du har nådd målet ditt på.

3. Ambisiøst

Å sette seg mål skal handle om å pushe egne grenser. Ambisiøse mål holder motivasjonen oppe. Ved å være ambisiøs i målsetningen, gir du deg selv noe å strekke deg etter, og den potensielle fremgangen blir større. Det vil også kreve at man har dette målet i tankene når man velger treningsform. Dersom målet er å løpe 10 km på under 60 minutter bør du fokusere på å trene mest løping.  

4. Realistisk

Ja, ambisiøse mål trigger den indre motivasjonen, men de må også være realistiske. Å gå ned 8 kg på 2 uker høres ikke så realistisk ut.  Vær ærlig med deg selv og tenk helse når du setter mål. Å strebe etter noe uoppnåelig er sløsing med tid, og vil bare føre til skuffelse.

5. Tidsbestemt

Det sies at et mål er en drøm med tidsfrist. Eller for å si det på en annen måte, et mål uten tidsfrist er en drøm. Uansett er det viktig å tenke på tidsfrist når du planlegger treningsmålet ditt. Sett opp datoer for det du vil oppnå, gjerne med delmål på veien. Ved å sette mindre mål underveis, for eksempel gå ned 1 kg per uke, blir det lettere å ha kontroll på din plan. 

Kanskje å løpe en maraton er ditt langsiktige mål, men hvis du aldri har vært en løper, er det lurt å starte forsiktig med oppnåelige og realistiske delmål og trene deg gradvis opp mot det store målet.  Du bør også være ærlig med deg selv om hva du kan oppnå i en gitt tidsramme, og hvor mye og hva du er villig til å ofre for å oppnå målet ditt.

Når du har ditt treningsmål på plass handler det om gjennomføringen. Enten du vil miste 1 kilo per uke, eller løpe 10K på under 60 minutter om 6 uker, eller trene 3 ganger i uka på treningssenteret, tenk på SMART-modellen for å planlegge gjennomføringen.  Det hele begynner med å bestemme hva du vil og så bestem deg for når og hvordan du skal virkeliggjøre det.  

Vær ansvarlig overfor deg selv, vær konsekvent og resultatene skal følge. Det er ofte sånn…

Vi sees ved neste innlegg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *