«Hva bør jeg trene?»

For en god del år siden da jeg bodde i Argentina og Pilates hadde begynt å bli populært overalt spurte min mor meg: «Hva synes du? Hva bør jeg trene? Pilates eller styrke?» Med mer eller mindre variasjoner har folk spurte meg det samme spørsmålet mange ganger: «Bør jeg fokusere på kondisjon eller kanskje styrke? Hva med bevegelighet?» Jeg pleier å si at når det gjelder trening må du tenke på samme måte som du gjør med kosthold. Unntatt fra spesielle tilfeller og behov lurer man vanligvis ikke på om man burde spise enten grønnsakereller fisk, melk eller frukt, eller egg eller grovbrød, ikke sant? Nei, fordi vi alle vet (eller i hvert fall burde vite:)) at et sunt kosthold må være variert, og det bør inkludere alle de tingene jeg nevnte her. Det samme gjelder trening. Variasjon er en hovedkomponent i et riktig treningsprogram og det inkluderer kondisjonstrening, styrketrening og bevegelighetsøvelser. Hvis du fortsatt lurer på hvorfor les videre.

Hvorfor kondisjonstrening?

Kondisjonstrening er den som gjør at du puster dypere og raskere for å maksimere oksygenopptaket i blodet. Når hjertet ditt slår raskere, øker det blodstrømmen til musklene og tilbake til lungene.

Når du trener kondisjon fungerer ditt hjerte og lunger effektivt for å forsyne hele kroppen med oksygen. Når du får bedre kondisjon er du for eksempel i stand til å gå opp trappa til 5. etasje mens du snakker rolig med en kollega, eller danse hele natten, eller løpe etter barnet ditt på lekeplassen. Kondisjonstrening inkluderer turgåing, svømming, vann aerobic, jogging / løping, sykling, gå opp trapper, eller aerobics kondisjonstime i sal.

Prøv å få 30 minutter kondisjonstrening med moderat intensitet minst tre dager i uken. Uansett hva du ønsker å oppnå (et sterkere hjerte, forbedre din mentale helse eller forbrenne fett) bør du la kondisjonstrening være en del av treningsrutinene dine. 

 Hvorfor styrketrening?

Styrketrenings øvelser utfører du ved å bruke frivekter, apparater, eller ved å trene med egen kroppsvekt som for eksempel: push-ups,sit–ups, knebøy og slike øvelser. Alle disse øvelsene bygger styrke og utholdenhet i muskler og ledd. Ved å trene styrke forsteker du skjelettet, musklene og leddene, og bidrar derved til å forebygge arbeids- og belastningsskader og beinskjørhet. De styrker hjerte og lunger, gir deg en bedre fordøyelse, balanse, nattesøvn, selvtillit og et bedre forhold til din egen kropp.

Utfør minst 6 til 10 øvelser som trener de store muskelgruppene (bryst, skuldre, rygg, armer, mage, hofter og ben). Gjør 1-3 sett med 10-12 repetisjoner av hver øvelse. Tren gjerne 2-3 dager i uken.

Hvorfor bevegelighet?

Bevegelighetstrening og fleksibilitetsøvelser som foreksempel yoga, uttøyningsøvelser, pilates og dynamiske mobilitetsøvelser holder muskler og ledd fleksible og forbedrer felles bevegelsesområde. Bevegelsesutslaget i ledd blir bedre, bindevevet i muskler blir lengere, leddbrusken blir stimulert og utførelsen av øvelser kan bli bedre teknisk. I tillegg får du en bedre kroppsholdning og bedre blodsirkulasjon.

Gjør den type trening 2 til 3 ganger per uke. Utfør øvelsene slik at du kjenner mildt ubehag. Med uttøyningsøvelser holder du ca. 10-30 sekunder i hver posisjon.  Gjør 2 til 3 repetisjoner for hver øvelse.

Et godt helhetlig treningsprogram vil få deg i form slik at du har mer energi til det daglige livet, og en høyere terskel mot stress. Videre vil et riktig treningsprogram hjelpe kroppen til å frigjøre«gode-følelser» hormoner (dvs. endorfiner, kroppens naturlige lykkerus) slik at du vil føle deg bedre hver dag. Begynn sakte, og øk gradvis frekvens, varighet og intensitetsnivå. Og en siste ting: start nå!

God trening og vi sees veeeeldig snart! 🙂


Kilder:

Fitness training: Elements of a well-rounded routine  (Mayo Clinic)

Balancing Training: Cardio, Strength Training and Mobility for a Better Lifestyle (NK Fitness)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *